От утре носенето на маски е задължително

0
101
Снимка: архив

Който няма маска, да си слага шал, каза премиерът Борисов

От полунощ довечера носенето на маски извън дома става задължително. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг днес в МС. Той ще разпореди на здравния министър да издаде днес заповед за задължителното носене на маски.

„В краен случай слагаш един шал и излизаш до магазина. Трябва да задължим всеки, който излиза на обществено място, да е с маска. Ако няма маска – шал. Ако при тези милиони маски някой каже, че няма“, коментира Борисов.

„Сега ще говоря с Ананиев да го пуснем от довечера, в полунощ, и утре за Цветница да я направим задължителна мярка. В цял свят го въведоха, ние дадохме гратисен период една седмица“, каза още премиерът.

Той обясни, че държавата е поръчала допълнително 1 млн. маски. „Всеки може да си ушие маска, ако иска. В края на краищата може да си сложи шал през носа, ако толкова няма. Насмогнем ли на маски, финансовият министър е готов да платим и да раздадем безплатно на който няма. И много дарители даряват маски“, допълни Борисов.

Според него най-трудното предстои. В момента смъртността в България от коронавируса е под 1%, обясни премиерът. „В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са с много тежки заболявания. За съжаление ние имаме много такива хора, които са в рисковата група, ако ги изпуснем да влязат всички в болниците за кратко време, ще понесем катастрофални щети“, каза Борисов.