От 18 на 16 г. затвор бе намалено наказанието на акушерката за опит за убийство на пеленачето Никол

0
62
Емилия Ковачева бе под домашен арест от 2015 г. Снимка: архив

Емилия Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на детето, реши апелативният съд

16 години затвор за опит за убийство на новородено – това е наказанието, което Софийският апелативен съд определи на акушерката Емилия Ковачева. То е с 2 г. по-малко от присъдата, която тя получи на 15 септември 2017 г. при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

Решението е взето от 3-членен състав на САС с председател Алексей Трифонов в края на октомври, но още не е оповестено официално наред с мотивите, съобщава „24 часа“.

Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на битото бебе Никол. Тя бе обвинена, че е удряла пеленачето по време на нощна смяна в столична болница през април 2015 г. Тогава Никол е само на 4 дни.

Според прокуратурата на 18 април 2015 г. от 1,49 ч до 3,12 ч акушерката е ударила бебето поне 39 пъти. На записите от камери се виждали притискания с ръце по главата на детето и душене. Още на първа инстанция обаче е отхвърлено първоначалното обвинение, че акушерката е налагала бебето със стъклено шише за хранене.

Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г. “Не сме подавали такава молба и в края на процеса в апелативния съд”, каза адвокатката ѝ Жанет Желязкова. Тя се въздържа от коментар на мотивите на последното съдебно решение, докато не бъдат публикувани.

По време на процеса защитата поиска да се установи дали акушерката е страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром. След побоя малката Никол отключи епилепсия.

Решението на апелативния съд е взето от състав с председател Камен Иванов, бивш член на ВСС. Съдия докладчик е Алексей Трифонов.