Още не е ясно коя е втората жертва във взривения блок във Варна

0
16
Снимка: БНТ

Другата е 53-годишна жена. Полицията издирва Веселин Димитров, който живеел в разрушения апартамент. Според съседи той е вторият загинал

Все още не е ясно коя е втората жертва на инцидента, след като при огледа бе открит втори труп. Вече е ясно, че другият загинал е 53-годишна жена.

Окръжната прокуратура във Варна започна досъдебно производство за палеж с двама загинали и нанесени материални щети след тежкия инцидент от вчера сутринта. Двама души загинаха, а седем бяха настанени в болница с обгазяване. Сред тях са и три деца – на 4, 12 и 17 години. По данни на УМБАЛ „Св. Марина“ тяхното състояние е стабилно.

Два апартамента са напълно унищожени, а върху трето жилище са нанесени значителни щети. Водата и токът са спрени в целия вход, останалите живущи са евакуирани. Предстои да се обследва годността за обитаване на жилищния блок. Изясняват се причините, при които е извършен палежът.

Четиричленно семейство бе настанено вчера в общинско жилище, техният апартамент в блок 302 в кв. „Владислав Варненчик“ е сред най-пострадалите от експлозията. Общината има готовност да настани и други пострадали жители на входа, както и да съдейства на пострадалите, които са хоспитализирани.

Полицията обяви за общодържавно издирване 66-годишния Веселин Димитров, който е живеел във взривения апартамент. Той е бивш полицай и военен. Властите ще разпространят снимка на Димитров днес. Предполага се, че той е взривил жилището заради проблеми с жената, с която е живеел на семейни начала. Тя е настанена в кризисен център.

На брифинг тази сутрин от варненската прокуратура заявиха, че не е ясно дали първо е имало пожар и след това е последвал взрив, или е било обратно. До момента няма потвърждение на информацията, че в жилището и в избените помещения са съхранявани взривни вещества.

От прокуратурата посочиха, че не е имало данни за психическо състояние на Димитров, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини. Днес ще се извърши допълнителен оглед на местопроизшествието.

Жената, която е живяла с Веселин Димитров, е в Център за настаняване. Тя е разпитана, но прокурорът отказа да преразкаже нейните свидетелски показания. Тя е извадила ограничителна заповед спрямо Веселин Димитров на 6 януари. Прокуратурата обаче не разполага с данни колко са подадените сигнали за домашно насилие преди това.

Няма данни втори живущ в блока да липсва. Няма данни обаче да е имало и външен човек в блока. Според съседи вторият труп е на Веселин Димитров.