Парламентът прие правила за избор на наследник на Пламен Георгиев

0
53
корупция
Снимка: архив

Бъдещият шеф на комисия „Антикорупция“ трябва да има най-малко 10 години юридически стаж

Парламентът прие процедурни правила за избор на наследник на Пламен Георгиев в ръководството на Антикорупционната комисия. Комисията се състои от петима членове – председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“.

Предишният председател Пламен Георгиев подаде оставка след скандал за терасата на апартамента му, а правителството го назначи за консул във Валенсия.