Парното поевтинява средно с 10% със задна дата

0
7
парно
Снимка: архив

Газът да поевтинее с 4% от юли, предлага „Булгаргаз“

Средно с 10% поевтиняват парното и топлата вода в страната със задна дата от август миналата до март тази година, изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Общата сума, която трябва да върнат топлофикациите на своите клиенти, е 40 милиона лева с ДДС. Изчислените суми са определени, след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества природен газ.

За потребителите на прогнозен отчет корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на реален отчет корекцията ще стане в първата получена от тях месечна фактура, предаде БНР.

Малко над 33 милиона лева с ДДС ще останат в топлофикационните дружества за произведения от тях ток по високоефективен начин.

Преизчисляването се налага заради по-ниските цени на природния газ, които бяха договорени между „Булгаргаз“ и руския й доставчик „Газпром експорт“. Регулаторът вече определи по-ниски цени на синьото гориво за изминалия период.

Природният газ да поевтинее с 4% от 1 юли, предлага „Булгаргаз“ за одобрение от КЕВР. Прогнозата на газовата компания за август е за намаление с 1 процент.