Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските през годините

0
17
парламент
Снимка: архив

Минимум 50% от натрупания доход ще се изплаща на пенсионерите

Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините. Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат в резерва на фонда. Това приеха депутатите на първо четене в Кодекса за социално осигуряване, свързано с изплащането на втората пенсия, съобщи „Монитор“.

Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено. Пожизнената пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), която се получава, когато средствата в партидата на едно лице позволяват месечно плащане от 15 на сто от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Така прагът се смъква от 20% на 15%. Тъй като от тази година минималната пенсия е 300 лв., това означава, че сумата е минимум 45 лв. ежемесечно.

Вторият вариант за разсрочено плащане ще важи, когато натрупаните средства не са достатъчни за пожизнено плащане, но са повече от трикратния размер на минималната пенсия.

Последният вариант е за хората с недостатъчно средства, които не достигат нито за пожизнено, нито за разсрочено плащане. В такъв случаи пенсионерите ще получат парите си с еднократно изплащане на натрупаната сума.

Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране.

Създава се задължение за пенсионноосигурителните дружества при подаване на заявление за пенсиониране да запознават лицата, осигурени във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, с техните права и с правата на наследниците им във връзка с придобитото право на пенсия, както и на правото да получат еднократно или разсрочено натрупаните по индивидуалната партида средства.

Депутатите приеха наред с предвидените и към настоящия момент пожизнени пенсии да се регламентира по-подробно разсроченото плащане като пенсионен продукт, допустим във фазата на изплащане. Това ще осигури възможност на по-голям процент от осигурените лица да получат по-дългосрочно пенсионно плащане, отговарящо на персоналните им житейски нужди и на размера на натрупаните преди пенсионирането средства в индивидуалните им партиди.

Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв. Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.