Петима ловци в болница, натровили се със сурови суджуци

0
34
Снимка: Pixabay

Заразили са се с трихинелоза

Петима ловци са в болница заради сурови суджуци, съобщават от кметството в с. Брежани, община Симитли. Инцидентът става, след като ловната дружинката от селото е отстреляла четири прасета, съобщи Нова тв.

Става въпрос за заразяване с трихинелоза. Заразата обаче не била хваната навреме, тъй като изследването на убитите животни било направено от техен познат, вероятно ветеринар, който им казал, че месото става за консумация.

„Това е прецедент в историята на ловната дружинка на Брежани. Колегите винаги са подхождали отговорно към месото, което добиват от диви свине. Нямам информация как е станало това нещо. Фактът, че има заразени хора, с признаци на трихинелоза, е притеснителен”, коментира кметът на село Брежани Благой Стефанов. По думите му месото на дивите прасета се използва основно за направата на суджуци и луканки и не минава през термична обработка.

„Тази болест се предава само чрез месото и най-вече чрез консумацията”, уточни Стефанов. Кметът посочва, че няма информация къде ловците са изследвали месото.