Печатар в университет си принтирал няколко милиона евро

0
225

Задържана е и помощничката му. Получавали 10% от стойността на ментетата, които били изнасяни в Украйна и Западна Европа

Фалшиви 4 млн. долара и 3,6 млн евро са били иззети при полицейска операция. Те са били печатани на територията на висше учебно заведение от човек, който е имал трудов договор като печатар в същото заведение. Печатната машина е запечатана. „Иззети са фотоплаки с изображения на еврови банкноти, фотоплаки на акцизни бандероли, фотоплаки за свидетелство за МПС и листа с изображение на осигурителна нишка на 50 евро“, заяви на брифинг софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

Работата по случая е започнала преди няколко месеца. Вчера и днес са извършени претърсвания и изземвания на 3 адреса. Мъж и жена са задържани за 72 часа. Двамата нямат криминални прояви, не са осъждани. За тях има данни, че са част от по-мащабна схема за трафик на фалшиви пари за Украйна и Западна Европа. Към този се възползват от правото си да не дават обяснения. Мъжът е работил с договор към учебното заведение, а за жената се знае, че също се занимава с печатарска дейност. Тя е на 54 години, а мъжът на 48 години.

Печатарите са получавали 10% от стойността на поръчката, която са изпълнявали.

„Разпитани са и свидетели, които дават достатъчно обяснения, за да се направи основателно предположение, че действително на територията на това учебно заведение е извършвана такъв вид дейност“, добави Кирилова.

Към момента не е ясно дали ръководството на учебното заведение е било наясно с деянието, което е било извършвано на територията му, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

„Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ“, написа в туитър главният прокурор.