Пламен Бобоков: Ходатайствах за назначаването на Николов за окръжен прокурор

0
95
Пламен Бобоков Снимка: Кадър/БТВ

Бизнесменът помолил Румен Радев да лобира за бизнеса му в Либерия, бил приятел със секретаря му Пламен Узунов

„Да, аз съм писал тези СМС-и“, призна Пламен Бобоков пред БТВ по повод на разпространените от прокуратурата чатове.

Бобоков призна и че е ходатайствал за назначаването на Николай Николов за прокурор. „Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, заяви Бобоков.

По думите му тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние. „Аз съм се възползвал, че имам приятел, който е близък до втория стълб“, посочи той.

Според него обвинението в търговия с влияние от страна на прокуратурата било „висша форма на цинизъм“.

Той коментира и дали е кореспондирал с президента Румен Радев. „Ние имаме огромни интереси в Африка, имаме големи инвестиции зад граница. В Либерия имаме голям интерес, имаме водещи американски инвеститори и съм водил разговори с президента на Либерия. Българският президент е човек, който може да лобира за българския бизнес и за неговото присъствие в чужбина. Голямата дипломация зад граница се прави от бизнеса. Съвсем нормално е аз да съм помолил, ако е възможно нещо да се направи“, призна Бобоков в интервюто.

„Единственият диалог с президентската институция е да знам кога се правят официални посещения, да видя имам ли интерес да се включа в тях и на място да покажа подкрепа на държавата за бизнеса. Нещо, което в целия свят се прави“, заяви той.

Бобоков заговори и за либийския кораб. Посочи, че имал бизнес там от 10 години искал да знае дали може спокойно да отиде там.

„Може да е имал връзки в деловодството“, коментира той за представянето му от секретаря на президента Пламен Узунов решение на ВАС, преди то да е още подписано от съдиите. И заяви: „Нищо страшно не се е случило“.

„Да, познавам секретаря Пламен Узунов. Считам го за приятел. Чак близки – не сме. Не сме си гостували. Съвет винаги съм търсил от него, той е много интелигентен, подготвен човек. Запознали сме се по служебни въпроси и през седмица-две може да сме се виждали да обсъждаме злободневни теми“, посочи той.

Отрече обаче да е искал от Узунов да лобира.

Бизнесменът призна, че се познава с Васил Божков от 90-те и движат в един кръг.

„Бяхме в организация „Възраждане”. Добри познати сме. В приятелство обаче влагам повече неща. Движим се в едни и същи кръгове и е нормално да се засичаме. Никога не сме имали какъвто и да е бизнес“, заяви Бобоков.