Пламен Георгиев се отказа да обжалва заповедта за събаряне на барбекюто

0
12
прокуратурата
Пламен Георгиев

Премиерът Борисов бил бесен на бившия шеф на „Антикорупция“ – ако не оттеглел жалбата, нямало да стане консул във Валенсия

Бившият шеф на комисията „Антикорупция“ Пламен Георгиев е подал молба до Софийския административен съд, с която оттегля жалбата си срещу заповедта на кмета на район „Слатина“ за принудително премахване на двата навеса на терасата към апартамента му, съобщи от „24 часа“. Молбата му е била входирана днес.

Според източници на медията преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов е заявил, че е бесен от поведението на Георгиев заради обжалването на разпореденото събаряне. Министър-председателят се заканил, че или трябва да оттегли жалбата, или няма да замине консул във Валенсия. Самият Георгиев споделил пред колеги, че до края на седмицата всички навеси ще бъдат премахнати от терасата му.

Пламен Георгиев беше назначен за наш генерален консул във Валенсия. Миналата седмица стана ясно, че той се готви да замине за чужбина в средата на месеца, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи като прокурор.

Терасата с барбекю на Георгиев беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени. Оказа се, че апартаментът му има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота „било“ на сградата. На 25 април кметът на „Слатина“ Наталия Симеоново обяви, терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията.

По-късно стана ясно, че терасата на Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов нямало основание за събаряне на постройката. Заради решението на Калинов да прекрати проверката срещу терасата на Георгиев обаче кметът на София Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката му.