Плевнелиев: Президентът не спазва конституцията и върви към битка за властта

0
55
президент
Росен Плевнелиев

До него има много политици, които искат да яхнат тренда на популизма във властта, казва предишният държавен глава

Ситуацията у нас е шарена. Уважавам мирно протестиращите, които искат по-добра България. Но има олигарси и политици, които искат предсрочни избори и хаос. Това заяви пред БТВ президентът на България /2012-2017 г./ Росен Плевнелиев.

„Има политици с високо вдигнат юмрук, които мотивират протестите. Президентът се е заклел в конституцията като неин пазител. Но днес той не спазва конституцията. Държавният глава според мен е очевидно, че върви към битка за властта. До президента има много популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов. Те искат да „яхнат тренда“ на полулизма във властта, каза още бившият президент.

„Радев може да смъкне доверието от главния прокурор и управляващите“, припомни Плевнелиев.

„През 2013 година хората протестираха срещу правителството на задкулисието, това на Орешарски. Всички зам.-министри бяха назначени от президента Радев като зам.- министри в правителството през 2017 г. Когато се каже „не на задкулисието“ и „мутри вън“, то трябва да имаме предвид, че и той е сред задкулисието“, смята бившият президент.

„Едва ли Радев е човекът, който може да говори за нещо друго освен за двойни стандарти“, категоричен бе той.

„Когато е трудно и тежко, длъжността на президента е много важна. Да се протестира е ок, но трябват и верни решения“, обърна се Росен Плевнелиев към Радев.

„Смениха се множество правителства, но се направи така, че България да върви нагоре“, посочи Плевнелиев.

„Управляващите трябва да разчистят депутати и листи за следващите избори. Но и Христо Иванов трябва да се отърси от зависимостта към Иван Костов. Не правя голяма разлика между Костов и Доган. Иван Костов даде цялата икономическа власт на олигарсите“, каза Плевнелиев.

Сегашният главен прокурор е избиран по правилата и реформите на Христо Иванов, обясни бившият държавен глава.

Акцията в „Росенец, с двама души и една надуваема лодка, с участието на охранители от НСО, под управлението на Радев, беше план, който постигна своята цел. Има план – един ден има кюлчета със злато, уж от спалнята на премиера, а после двама души на акция с камера, каза Росен Плевнелиев.