Плевнелиев: Румен Радев отдавна е престанал да служи като президент на всички българи

0
576
президент
Росен Плевнелиев

Избори се насрочват след консултации, а президентът не си мръдна пръста дори за един КСНС, казва предишният държавен глава

Ние имаме един президент, който действа импулсивно и го интересуват единствено собствените политически амбиции, отдавна той е престанал да служи като президент на всички българи. Да не кажа от ден първи, ние вече нямаме никакви илюзии.

Това заяви за News.bg президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевневлиев в отговор на въпрос: „Трябва ли изборите да се проведат в срок – на 28 март?“

Плевневлиев не вижда в президентската институция компетентност, екип, баланс, желание за сътрудничество с останалите институции. „Президентът с високо вдигнат юмрук иска оставките на всички останали и ето, виждате как сега толкова стратегическо важно решение за България се взима от президента насаме по най-непрозрачния начин – излиза и хвърля една дата в публичното пространство. Никога досега не сме имали държавен глава, който да действа по този начин“, категоричен бе Плевнелиев.

По думите му изборите са важно нещо за държавата и демокрацията, а изборите се насрочват след консултации сред политическите партии – парламентарните и извънпарламентарните политически сили. „Винаги досега президентите на България са действали така, с изключение на президента популист Радев, който е решил колкото се може по-бързо да се отърве от правителството на Бойко Борисов, което толкова много мрази и водеше всякакви безумни и никому ненужни битки срещу това правителство. Аз считам, че всичко това ще доведе до ниска избирателна активност, което е проблем както за следващия парламент, така и за доверието на гражданите в нашата демокрация. Най-малко трябваше да се проведат консултации“, настоя Плевнелиев.

Той констатира поредната груба грешка на настоящия държавен глава заради липсата на консултации за датата на изборите.

Росен Плевнелиев счита, че Румен Радев е човек, който няма да се отметне от вече посочената дата – 28 март. Това е един човек, който е със силно его, неговите генералски битки, амбиции и каквото и да струва оттук нататък няма да промени решението си, по мнението на бившия президент.

„Президентът на републиката Румен Радев не си мръдна пръста да направи дори един Консултативен съвет по национална сигурност. Той прегази закона, защото законът му налага веднъж на три месеца да прави КСНС, а президентът не го е свикал от 1 година. Освен че законът му налага, законът казва, че когато е трудно, тежко и има криза, държавният глава трябва да търси решение с всички отговорни фактори в държавата“, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че хората виждали един генерал и летец, който води собствените си битки, което било жалко.