Поетът Любомир Левчев почина на 84 г.

0
22
Любомир Левчев Снимка: 24 часа

Приживе той издаде десетки стихосбирки и 3 романа. Беше близък с Тодор Живков и дъщеря му Людмила

Поетът Любомир Левчев е починал на 84-годишна възраст, съобщи Агенция „Фокус“.  Левчев е автор на десетки стихосбирки, три романа, сценарии за филми и биографичната книга „Ти си следващия“ и др.

Той е бивш главен редактор на в. „Литературен фронт“, бивш зам.-председател на Комитета за изкуство и култура при Людмила Живкова, бивш ръководител на Съюза на българските писатели до 1988 г. Левчев е бивш депутат в четири мандата на Народното събрание до 1990 г. Роден е на 29 април 1935 г. в Троян, завършил е библиотекознание в СУ „Св. Климент Охридски“. Баща е на писателя Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.

Първата му книга „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор на три романа и на сценарии за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“ и „Сладко и горчиво“.

Талантлив поет, Левчев заема и редица обществени постове по времето на социализма. Работи в Радио „София“ и вестник „Литературен фронт“. От 1972 до 1975 г. е заместник-председател на НС на Отечествения Фронт. По-късно е и зам-министър на културата, когато министерството се оглавява от Людмила Живкова. Той е един от най-близките ѝ приятели. Председател е на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г.

Левчев е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб.