Пожарите в Стара планина и Рила не стихват, пламъци и от сръбска страна

0
14
Хеликоптер "Кугър" е откарал детото в "Пирогов".

Военни и хеликоптер гасят големите горски пожари у нас

Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на ВВС участват в гасенето на големите горски пожари в Стара планина и Рила днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

Двадесет и един военнослужещи и техника от формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от Десети механизиран батальон – Враца, са се включили от 11.30 часа в гасенето на големия горски пожар в Стара планина, който гори над Чипровци, в близост до границата със Сърбия.

Военнослужещите са под ръководството на командира на батальона подполковник Симеон Цеков и на командира на формированието капитан Стефан Иванов.

От 09.00 часа тази сутрин при гасенето на пожара помага и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. В района на пожара вследствие на атмосферните условия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава видимостта. Действията на военнослужещите се извършват съвместно със служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски и в гасенето на големия горски пожар в Националния парк „Рила“. Втори ден ФОППБ от Бригадното командване – Благоевград, в състав от 21 военни с техника продължават борбата с огъня, който гори между хижа „Чакалница“ и връх Капатник.

Старши на формированието е началникът на щаба на Трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване майор Тихомир Нарлиев.