Политологът Димитър Ганев: Дистанцията между първите две партии се увеличава

0
211
Димитър Ганев

Гласовете от чужбина не решават вота в България

7 партии са с възможност за представителство в следващото Народно събрание. Това сочи проучване на „Тренд“, по поръчка на Nova Broadcasting Group, направено сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Периодът на изследването е 26-30 март 2021 г.

„Спрямо предишни наши проучвания дистанцията между първите две партии се увеличава. Тя не е твърде голяма – 1-2 процентни пункта, спрямо предишното ни проучване”, заяви в студиото на „Здравей, България” политологът Димитър Ганев, агенция „Тренд“. По думите му седем партии имат шанс да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Активността ще е ключов момент по време на вота. „Нямаме опит в провеждането на избори в извънредна епидемична обстановка. Не знаем дали българските граждани ще се притеснят от ситуацията, за да упражнят правото си на глас. Друг фактор е времето. Прогнозата за неделя е да се сменя дъжд и сняг в цялата страна – и може хората да предпочетат да прекарат деня вкъщи”, заяви Ганев.

По думите му изборите от чужбина не решават вота в България. „Това са традиционно около 100 и 120 хиляди души, които гласуват. Нямаме никакви основания да смятаме, че активността в чужбина ще бъде по-висока от тази, която очакваме по принцип, при положение че имаме много строги противоепидемични мерки в другите страни”, посочи политологът.