Полицаи изпрали пари от подкуп през заведение в София

0
50
Стефан Банков, Ангел Илиев и Ангел Кънев /от ляво на дясно/

Няма замесени магистрати, категоричен бе шефът на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков

Гранични разследващи полицаи изпрали пари от подкуп, като ги вкарали в оборота на заведение в София.

„Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратурата и Дирекцията „Вътрешна сигурност“ беше извършена операция под прякото наблюдение на главния прокурор срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от „Гранична полиция”. Беше образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп за това да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях”, заяви на брифинг изпълняващият функциите на административен ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Илиев.

„Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочвани към жена, която е близка на един от полицейските служители и е работела в заведение в София. Нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител“, каза още той.

Полицаите са били много гъвкави в своите дейтвия и намерения. „Те се стремяха да осъществят близки отношения с лицата, като създадат илюзията, че са принудени от магистрати да им искат парите от тяхно име, а това не е така и не отговаря на истината. Но така създаваха у лицата усещане, че те ще им оправят делата и че ще се развият благоприятно нещата“, обясни главен комисар Стефан Банков – директор на дирекцията „Вътрешна сигурност“.

Двамата полицейски служители са искали многократно подкуп от лицата, без да са се интересували дали те са имали възможност да дадат парите или не. „Двамата винаги бяха заедно и на поискването и на приемането на парите, каза още Банков.

Първоначално е поискан подкуп по 4000 лв., но в крайна сметка са дадени 2000 лв. – на два транша от по 1 000 лв., добави той.

Към настоящия момент са подведени под отговорност три лица. Наложена им е мярка за неотклонение „подписка“.

Единият полицай се занимава с разследване над 10 години, а вторият – от 2 години. Дирекция „Вътрешна сигурност“ е имала множество сигнали, че единият полицай злоупотребява със служебното си положение, тези сигнали са проверявани, но не са били доказвани. Поради многото сигнали лицето е било наблюдавано и това е довело до разкриването на този случай. Вторият служител е бил много опитен, той е подпомагал първото лице с действия, с мимики, с жестове, с пряка реч, обясниха още от на брифинга.

За разкриване на схемата принос имат и лицата, които са подали сигнал към органите на реда.

Повдигнати са нови обвинения на уличените. До вчера обвиненията бяха само за участие в престъпна група. Вчера съдът наложи по-леки мерки за неотклонние по отношение и на тримата, защото са неосъждани. Прокуратурата ще протестира това решение с оглед на новите доказателства, заключи прокурор Ангел Кънев.