Посланикът на Франция: Думите на президента Макрон са извадени от контекста и погрешно разбрани

0
43
Флоран Рубин Снимка: Туитър

Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм, казала посланик Робин на среща в МВнР

Думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. Това е заявила френския посланик у нас Флоранс Робин на среща в МВнР със зам.-министъра Петко Дойков. Тя бе извикана там по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Срещата бе във връзка с интервюто на президента Еманюел Макрон за френското списание „Вальор актюел“, в което той заявява: „Предпочитам хора, които идват от Гвинея и Кот д‘Ивоар законно, които са тук и които вършат тази работа, отколкото български или украински незаконни канали“.

По време на разговора заместник-министър Дойков изразил  недоумение от изказването на френския президент, което е предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция.

От българска страна било подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция – на приятели, партньори и съюзници, са отлични, българската общност е много добре интегрирана във Франция, а в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения.

Посланик Робин е заявила, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. „Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм,“ казала посланик Робин.

Тя препотвърдила отличните двустранни отношения и изразила надежда, че те ще продължават да се задълбочават. „Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество –  в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз“, подчертала посланик Робин.