Починала дъщерята на Александър Божков – Мина

0
1092
Александър Божков Снимка: Капитал

Приживе тя преживявала тежко клеветническите публикации за баща си

Починала е Мина Божкова, дъщерята на Александър Божков – бившия вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов. За кончината й съобщи Илиян Василев с публикация във Facebook.

Мина Божкова Снимка: фейсбук

Мина Божкова си е отишла преди 40 дни. Самият Александър Божков също вече не е сред живите. Той почина през 2009 г. от онкологично заболяване.

Дъщеря му има момиченце на 11 години.

По думите на Илиян Василев Мина е преживявала тежко публикациите, в които до името на баща й стои прякора „Мистър 10%“. Според нея Божков е бил оклеветен от съпартийците си, а тя самата не е наследила всъщност нищо от богатството, което му приписват.

Александър Божков беше освободен през декември 1999 година от правителството на Иван Костов и стана главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз, но подаде оставка от този пост на 9 юни 2000 г. Едно от лицата на икономическата политика на кабинета на Костов, довела до приватизацията на над 40% от държавните предприятия, Божков стана обект на остри критики от страна на опозицията и получи прякора „Мистър 10%“, заради обвинения за вземани комисиони при приватизационните сделки, в които участва като министър на промишлеността.

В последните години Мина Божкова изживяваше трудни моменти, с които се спекулираше в обществото. Твърдеше се, че психическото й състояние се е влошило след загубата на баща й, който се е грижил неотлъчно за нея си през целия й живот.

Илиян Василев Снимка: БНР

Ето какво написа Илиан Василев във фейсбук:

Бог да я прости Мина – дъщерята на Сашо Божков ! И дано същия Бог раздаде възмездие на всички, които отровиха живота и убиха Сашо, гдето уж имал несметни богатства, а преди 40 дни прибрал и дъщеря му Мина.
Толкова несправедлива, жестока и безвременна смърт.
Майната Ви, дребни и жалки лешояди, които се изгаврихте със Сашо и отровихте живота на дъщеря му.
И тук в реда на грешниците да започна с „приятелите“ на Сашо от СДС, които го изоставиха и му лепнаха прякора за 10-те процента, след това политическите му противници, които забравиха приличието и го преследваха като дивеч, да не забравя прокурорите, начело с престъпника Никола Филчев, след това минем през всичките медии, които лееха омраза, бавно и методично лееха злобата си, която се поемаше от това крехко момиче, което не можа да издържи да гледа как пред очите и, буквално разболяха и убиха баща и.
Бог е прибрал Мина при баща и, защото този свят беше прекалено жесток и несправедлив, за да може да ги побере.
Там ще и бъде по-светло!
Иде ми …
Господи, прости и нас, грешните, че допускаме злото да убива крехките и слабите!