Почина Виктор Шарапов, посланикът участвал в свалянето на Тодор Живков от власт

0
42
Виктор Шарапов

Генералът от КГБ се споминал на 88 г.

Виктор Шарапов, бивш съветски посланик у нас/1988-1992 г./, е починал на 5 ноември на 88 години. Дипломатът беше президент на Обществената организация „Съюз на приятелите на България в Русия“, членове на която съобщават за кончината му и изразяват съболезнования. За Шарапов, който е и генерал-майор от КГБ, се смята, че е един от основните двигатели за смяната на Тодор Живков.

Двамата с Живков обсъждат това, че България не може да остане изолирана от бурните събития в Източна Европа. Бившият посланик обаче настоява, че решението на Москва било българите да се справят сами, разказва преди години Шарапов пред БНТ.

„Имаше такава идея, изказвана от Живков, че може би трябва да се излети за Москва, там да се поговори със съветското ръководство. Но Москва каза – не, нека тези проблеми да се решават в България“, посочва дипломатът.

Според Шарапов Живков сам споменавал кандидати за приемник, сред които и Александър Лилов, и Петър Младенов. Бившият съветски посланик отрича Младенов да е бил избран за наследник с предварителното одобрение от Москва.

В Кремъл според Шарапов не са очаквали, че събитията в Източна Европа ще се развият толкова бързо. За главен урок от промените в Източна Европа генералът смята това, че политиката трябва да се води от стремежите и желанията на хората.