Почина Карел Гот – чешкият Франк Синатра

0
31
Карел Гот Снимка: Getty Images

Издъхна след боледуване от левкемия на 80 г.

Известният чешки поп изпълнител Карел Гот, наричан често „чешкият Синатра“, който става известен по време на комунизма и остава популярен в годините след Нежната революция през 1989 г., е починал на 80 години, съобщи „Ройтерс“.

Името „чешкият Синатра“ си спечелва в немската преса, когато е на турне в Германия през 1967 г.. В новината за смъртта му „Шпигел“ го описва като „любимият чех на германците“ и припомня големите му хитове като Weißt du wohin? и Biene Maja към анимационния филм „Пчеличката Мая“.

Избиран е за най-известния национален певец общо 42 пъти, а неговите оригинални записи и кавъри на популярни западни хитове му помагат да продаде десетки милиони копия свои записи.

Съпругата на Гот Ивана обяви смъртта му в сряда чрез съобщение в неговия официален сайт. През септември той обяви, че се бори с тежка форма на левкимия. Своите съболезнования и уважение към него изразиха редица чешки знаменитости, а премиерът Андрей Бабиш предложи за него да бъде организирано държавно погребение.

Певецът печели международна слава през 1968 г. с песента си Lady Carneval, с която взима златен медал от музикален конкурс в Бразилия. След това в своята 60-годишна кариера той си спечелва почитатели от цял свят, но най-известен остава в Германия и бившите комунистически страни в Източна Европа. За разлика от множество изпълнители oт бивша Чехословакия Гот изнася концерти не само у дома, но и зад граница след водената от Съветския съюз инвазия през 1968 г. Фактът, че подписва така наречената „Анти-харта“, която се противопоставя на декларацията, приета от дисидентското движение „Харта 77“, също не успява да помрачи популярността му.

Карел Гот е роден на 14 юли 1939 г. в Пилзен. Учи за електротехник, но след това започва да пее по кафенетата в Прага в края на 50-те години. В крайна сметка е приет в концерваторията на Прага, където учи оперно пеене и прави пробива си, когато е нает да работи в авангардния за времето си театър „Семафор“ през 1963 г.

По време на комунистическото управление той неколкократно е канен за участия и на запад. Прекарва шест месеца в Лас Вегас през 1967 г., а по-късно се завръща отново в САЩ, включително за два концерта в „Карнеги хол“ през 2000 и 2005 г.

Гот има две дъщери от предишните си връзки и други две деца oт сегашната си съпруга, родени през 2006 и 2008 г.