Почина проф. Веселин Тепавичаров

0
136
Снимка: архив

Големият учен издъхна на 62 г.

Проф. Веселин Тепавичаров

Почина проф. Веселин Тепавичаров – дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Веселин Тепавичаров е роден на 5 декември 1957 г. в Етрополе. Завършва Историческия факултет на Софийския университет през 1981 г. и цялата му професионална съдба е свързана с живота и развитието на Алма матер. Доктор е по история (1989), доцент по етнология (2000), доктор на науките за културата (2016), професор по етнология (2019). Два мандата е председател на Общото събрание на Историческия факултет, член на Контролния съвет при Софийския университет, два мандата е ръководител на катедрата „Етнология“, член на Общото събрание на Софийския университет, дългогодишен член на Факултетния съвет на Историческия факултет. Носител е на Почетния знак със синя лента на СУ за цялостен принос към каузата на Алма матер.

Проф. Веселин Тепавичаров е член на редица авторитетни международни и национални академични асоциации и сдружения. Ръководител на успешно защитили докторанти и магистранти, на които помагаше неуморно и всеотдайно. Уважаван и ерудиран лектор и изследовател, чиито научни интереси са свързани с новата и съвременна българска история, с теорията и историята на етнологията и културната антропология, с политическата антропология. В това направление са и издадените от него монографии – „СДС това съм аз /Политическа антропология на привържениците на СДС/“ (2018), и „Носталгията по социализма в България“ (2019), отбелязват от СУ.

„Проф. Веселин Тепавичаров бе човек с голямо сърце, който изпитваше респект към Софийския университет. С позитивната енергия, която излъчваше, с тънкото си чувство за хумор, с любовта си към човека, проф. Тепавичаров бе неподправен хуманист, каквито рядко се срещат в нашата съвременност. Той винаги търсеше и намираше доброто у хората, затова по неповторим начин съчетаваше уменията на историка и етнолога“, споделят от академичната общност на Софийския университет.