Правителството изпраща до дни документите за членството на страната ни в еврозоната

0
78
България
Снимка: архив

Без да се мине през чакалнята, няма как да се стигне до еврото, подчерта финансовият министър

„Надявам се документите за членството на страната в еврозоната да са готови до дни и да бъдат внесени“, посочи министър-председателят Бойко Борисов днес пред репортери.

Борисов поясни, че при влизането в чакалнята на еврозоната, влизаме и в банковия съюз, където парите са под общ контрол и което дава гаранция за абсолютната прозрачност и на българските банки.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че без да се мине в чакалнята на еврозоната, няма как да се стигне до еврото. Според Горанов не се поставя под съмнение ползата от влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната. Финансист №1 поясни, че след тази стъпка свободно и без ограничения БНБ ще изпраща левове в ЕЦБ и ЕЦБ ще връща евро в БНБ.

Относно новото ръководство на Българската банка за развитие/ББР/ премиерът Борисов поясни, че изцяло е възложил на финансовия министър да се занимава с кадрите в банката. Владислав Горанов подчерта от своя страна, че при подбора на мениджърите на ББР заедно с икономическия министър Емил Караниколов са търсели хора, които имат опит в банковото дело.