Правителството разкрива 200 нови щатни бройки за надзиратели в затворите

0
19
затвор
Снимка: архив

7 млн. лв. ще струва на Министерството на правосъдието

200 нови щатни бройки за охрана и надзиратели в затворите ще разкрие правосъдното министерство. Разпореждането е на премера Бойко Борисов във връзка с обявената стачна готовност на синдиката на служителите в затворите, съобщи ресорният министър Данаил Кирилов пред журналисти в МС след заседанието на правителството.

Разкриването им ще струва на министерството около 7 млн. лв. Според министъра така синдикатите, с които имало „добросъвестен диалог“, ще бъдат удовлетворени в исканията си. По думите му те имат основание, въпросът е до каква степен бюджетът може да ги обезпечи.

Общият дефицит на кадри е около 1600 бройки, спешният дефицит е 676 бройки, съобщи Кирилов. Той напомни, че работещите в системата ще получат 10%-но увеличение на възнагражденията като част от публичния сектор.

Протестната готовност е повод, но преди повече от 2 години министър Цецка Цачева в такава процедура на преговори е поела ангажимент ежегодно да се увеличава щатният състав с 200 бройки в двете дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“, разясни той.

За догодина Министерството на правосъдието ще получи с около 26 млн. лв по-висок бюджет. От ВСС вече изразиха недоволство, че са предвидени по-малко пари от желаните, на което Кирилов отговори днес, че последната дума по бюджета имат депутатите. Той каза също, че има възможности за оптимизиране на структурите в съдебната система и на отделни разходи с „всички възможни икономии“.