Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху създаването на специален прокурор, разследващ главния

0
64
парламент
Снимка: архив

Седем депутати подкрепиха ветото, 12 бяха против

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Ветото беше подкрепено от 7 народни представители, а 12 гласуваха против връщането на закона за повторно обсъждане, съобщи БТА.

Според държавния глава, приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. Като по думите му с въвеждането на новия прокурор се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

При обсъждането на ветото Красимир Ципов от ГЕРБ, един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде независима и децентрализирана.

Крум Зарков от БСП попита, ако това е вярно, и ако се вземе предвид решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защо е необходимо създаване на специален прокурор, който да разследва единствено главния прокурор и заместниците му. Той попита още дали вносителите гарантират, че тези промени ще бъдат приети за достатъчни от европейските институции, във връзка с препоръките им за ограничаване влиянието на главния прокурор.

На което Ципов отговори, че създаването на фигурата на специален прокурор е възможното решение, а не единственото възможно решение, в рамките на така действащата конституция и законодателство.

От БСП отбелязаха още, че срещу законодателните промени са се обявили Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет, както и Прокуратурата.