Праисторически плъх с човешки размери е бродил из Амазония преди 10 милиона години

0
65
Снимка: Pixabay

„Блатното чудовище“ е достигало на дължина до 1,5 метра

Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония в праисторически времена, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на публикация в сп. „Байолъджи летърс“.

„Блатното чудовище“ е достигало на дължина до 1,5 метра, отбелязва изданието. С внушителните си размери създанието е било един от най-едрите гризачи, бродили някога из Южна Америка. Характерни за представителите на вида, наречен Neopiblema acreensis, са били едрите закривени резци, с които са гризали ядки и плячка.

Специалисти от университета „Санта Мария“ са открили два изключително добре запазени черепа в западната част на Амазония в Бразилия. Находката свидетелства, че въпреки внушителните се размери, древният гризач е имал миниатюрен мозък.

„Представителите на вида са достигали на дължина до 1,5 метра. Приблизителното им тегло от 80 килограма надвишава това на капибара – най-едрите живи гризачи, което е около 60 килограма“, казва ръководителят на изследването Жозе Ферейра.

Древните създания от вида Neopiblema acreensis са изчезнали сродници на чинчилите и пакараните. Праисторическите гризачи са обитавали блатисти местности в Амазония преди около 10 милиона години. Заради внушителните си размери те рядко са ставали плячка за хищници. Заплаха за тях вероятно са били едри крокодили, които са използвали стратегия на „изчакване“ и са нападали, когато гризачът е преминавал близо край тях.

Най-едрите гризачи, обитавали някога Земята, са спадали към изчезналия вид Josephoartigasia monesi. Създанията с тегло, достигащо 1000 килограма, са били близки сродници на морските свинчета и са живели в Южна Америка преди около три милиона години.