Президентът Пендаровски: Македонският е подобен, много близък до българския, но не е български

0
419
Стево Пендаровски Снимка: архив

Според него не подлежи на дискусия тезата, че македонският език и идентичност са създадени на 2 септември 1944 г.

„Основата на нашата идентичност е нашият език, след това историята, нашата съвместна история с нашите сънародници“. Това заяви президентът на РС. Македония Стево Пендаровски в интервю за euobserver.com и подчерта, че езикът и идентичността не може да се дискутират.

Не е тайна, че има кодифициране на македонския език през 1945 г. (тогава са написани правилата за македонския език – б.р.), но това е подобен език, много близък до българския, но не е български, твърди Пендаровски.

Македонският президент смята за нонсенс (лишено от смисъл) твърдението, че историята на Македония до 1945 г. – целите 10 века, е история на България.

„Те казват, че етническите македонци наистина съществуват … но се събудихме едно утро през 1944 г. и казахме: „Аха! Ние сме наистина етническите македонци сега, но вчера бяхме етнически българи“, каза Пендаровски.

Според него тава било абсолютна историческа безсмислица. Не било важно какво мисли за това питане България, ако София не ги блокира за началото на преговорите към ЕС, Македония формално не прие нейните възгледи.

За българската позиция, че „македонски език и идентичност не е имало до 2 септември 1944 г. и че създаването на тази нация е част от цялостно формиране на отделна небългарска идентичност с цел да се прекъснат връзките между местното население и България“ Пендаровски смята, че не може да приемат дискусия по тези факти и те били лудост.

Искането на България е, когато Македония се присъедини към Европейския съюз, всяко споменаване на „македонски език“ в документите на общността да се споменава със звездичка и пояснение, че „такъв език съществува само според Устава на Република Северна Македония“.

„София настоява процесът за разширяване да не легитимира етническото и езиково инженерство, получено при предходните авторитарни режими“, пише „EUobserver“, цитиран от македонското издание.