Премиерът Борисов: Благодаря на ЕК за обективния доклад

0
29
Бойко Борисов Снимка: МС

Отчел е напредъка на България и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници, коментира премиерът. Той пристигна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Искам да благодаря на ЕК за изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет, който се провежда в Брюксел днес и утре.

Борисов изтъква, че държим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че „изцяло ще изпълним всичко, което сме поели като ангажимент при мониторинга над България и всички държави от ЕС“.

Борисов благодари на шефа на съвета Шарл Мишел и всички колеги, които са дали възможност отново да се видят на живо. По думите му има важни процеси, които текат в света, в самата Европа и ЕС трябва да отвори адекватно.

Той изрази и задоволство, че утре в дневния ред е влязла т.нар. Стратегическа автономност. „Защото ние трябва да сме много по-подготвени и да си произвеждаме всичко необходимо за CОVID-19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложни политически отношения“, аргументира се Борисов.

Премиерът изтъква, че трябва да се знае, че нашето геостратегическо положение е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас.

По думите на Борисов отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион и затова настояваме незабавно да се прекрати огънят, защото поддържаме приятелски отношения и с двете страни, които на свой ред са важни за стокообмена ни. „Надяваме се огънят незабавно да бъде прекратен и да се седне на масата на преговорите и да се реши въпросът в Нагорни Карабах“, казва Борисов.

Премиерът честити деня на възрастните хора и напомни, че българските пенсионери – над 2,1 млн., продължават вече 3-и месец да получават 50 лева добавка към пенсията. „Така ще продължим докато има пандемия“,казва Борисов.

Междувременно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Борисов вече е пристигнал в Брюксел за участие в съвета. Оттам уточняват, че в първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие.

Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.