Премиерът: До 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване

0
149
Снимка: архив

Няма прогноза докога ще продължи извънредното положение, каза Борисов

След препоръките на Световната здравна организация е решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове за коронавирус, а държавите членки ще докладват на ЕК за положението. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

„Който иска, да си внася тестове, няма да използваме посредници. До 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване. След 4-8 седмици ще ни трябват по 20 000 теста на ден. PSR е по-сигурният тест“, каза министър-председателят.

Борисов разкри, че има поръчка от ЕК за 600 000 бройки PCR тестове и 400 000 бройки бързи тестове.

„Вчера на видеовръзката с лидерите на ЕС се стигна и до други решения. Точка 4 на решенията заявява, че твърдо ще противодействаме на дезинформацията. Още един път благодаря на българските медии, които коректно отразяват пандемията и излъчват брифингите на Мутафчийски“, каза още той.

„Призовахме лидерите и ЕК да ускорят действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор Европейската комисия ще направи преглед на запасите, производството и вноса на стоки. Ще се поиска ускоряване на процедурите за обществени поръчки“, допълни Бойко Борисов.

„В точка 13 на решенията след Европейския съвет се казва:“Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от еврозоната“. Оставям на умниците да коментират, когато казваха „откъде България ще вземе пари“, коментира Борисов.

„Продължаваме да разпределяме многократните защитни облекла, те ще се използват по 50 пъти. Днес дори канцлерът на Австрия, най-добрата страна за живеене, ми поиска защитни и предпазни средства срещу коронавируса. Европейската комисия иска да ни сертифицира още понеделник“, коментира премиерът.

„Ако нашата индустрия съумее, освен да се задоволи нашият пазар за защитни облекла и шлемове, да можем и да изнасяме“, каза още Бойко Борисов.

„Продължаваме да закупуваме респиратори, дай боже да не ни трябват. Ще ни струва над 50 млн. лв., но ще знаем, че всичко възможно е направено“, коментира премиерът.

„Няма прогноза до кога ще продължи извънредното положение. Лидерите на ЕС са изключително притеснени за ситуацията“, разкри министър-председателят.

„В сряда ме помолиха банките и обещах да мълча, защото работят усилено за безлихвените кредити. Финансовият министър Горанов всеки ден е с тях, скоро ще се разбере кога ще може да се теглят бързите кредити“, каза Бойко Борисов.