Премиерът: За ден паднаха 5 ограничения в България. Словения и Германия облекчават мерки, които ние никога не сме налагали

0
50
Снимка: Pixabay

Ако пикът не се вдигне нагоре, ще пуснем хората при определен ред в парковете и планините, каза Борисов, но допълни, че не е оптимист

От вчера до днес паднаха 5 ограничения на гражданите във връзка с епидемията, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг и допълни, че му е омръзнало да слуша как някъде облекчавали мерки срещу коронавирус. Отворихме пазарите от вчера, паднаха часовите ограничения за влизане и излизане от София, разрешихме имунизациите, детските и женските консултации и плановите операции и прием в болниците, припомни Борисов.

За съжаление се катерим вече по стръмното, увеличава се броят на заразените, големи групи започнаха да се разболяват, посочи премиерът. Той припомни, че България е една от първите държави, въвели мерки срещу епидемията. И понеже бяха навременни до днес успяваме да удържим плавно увеличаването на броя на заболелите, коментира той.

Това, което облекчават в Словения и Германия, ние не сме го забранявали, каза Борисов. Облекчават сторителството, отварят малките магазини, но ние не сме ги спирали, заяви той. Затворихме моловете, но разрешихме банковите и застрахователните офиси и аптеките там да работят. У нас работят пазарите, веригите, всички магазини, ходенето по улиците не е ограничено, няма вечерен час. Даже една част от хората решиха, че могат да нарушат елементарната карантина и да създадат куп неприятности за себе си и полицаите, заяви Борисов.

Останаха парковете и планините. Този уикенд, ако не се вдигне пикът нагоре, съм възложил на Младен Маринов да създаде организация за посещение на парковете и планините – да са по 2 човека, да не сядат на пейки, да не пият алкохол на групи, каза премиерът, но допълни, че не е оптимист.