Премиерът инспектира и тунела „Железница“: Съоръжение, което ще е от полза за 100 г.

0
60
Премиерът разговаря с работници на магистралата.

Старителите прокопават по 8 метра на ден, да им е честита Коледата, работят денонощно, каза Борисов. Той провери с зам.-министъра Нанков и ремонтирания мост на АМ „Струма“, повреден от пожар

Премиерът Бойко Борисов инспектира моста на АМ „Струма“ край Дупница, който беше увреден от пожар през лятото, причинен от неправомерно складирани отпадъци в импровизирано депо. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано, след като на 3 декември отново е пуснат за движение. Преди това премиерът бе в Перник, където трети ден експерти обследват критични течове на вода в участък, където няма крайни потребители. После обиколката му продължи при моста над Струма.

Ремонтирахме го аварийно, след като се повредиха колоните и носещите греди на моста. За 2 месеца приключиха ремонтните дейности, които струваха над милион лева, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който придружаваше Борисов.

Двамата  огледаха и строежа на магистрала „Струма“. Тук ще е най-дългият тунел, строен в България, обясни Нанков.

Там беше и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който заяви, че мнозинството в Европейския парламент е дало „зелена светлина“ за изграждането на тунела, тъй като сега пътната отсечка е сред най-смъртоносните в страната.

„Уникално съоръжение и строителство, извършвано от български фирми, прокопават по 8 метра на ден, да им е честита Коледа, работят денонощно”, каза премиерът при посещението на тунела от страната на град Симитли. Тунелът ще е готов през 2004 г., така премиерът отговори на репортерските въпроси, кога ще е готов, като визира, че автомагистралата за Гърция трябваше да бъде готова за Олимпийските игри през 2004 г. „Аз ще оставя на българите съоръжение, което ще им е от полза за 100 години напред, да му се радват, да е полезно за бизнеса”, каза Борисов. Ако трябва магистралата през дефилето и на въжета ще я сложим, вижте тук как се строи, така че оставям и на другите, да похарчат 2-3 милиарда и проявят малко въображение”, каза премиерът.

Премиерът пристигна в края на откритата преди 3 месеца отсечка от автомагистралата, заобикаляща Благоевград към 11.10 ч. Пое по новостроящото се трасе, погледна отвисоко към прокопаваните тръби на тунел „Железница” откъм Благоевград, започнало преди 10-ина дни.

След това Борисов мина с джипа си по понтонния мост над р. Струма и продължи към Симитли, където отсечката вече е с положен асфалт. Пътьом, без да слиза от джипа, премиерът разговаря с работници. „Говорих с един строител, герой на социалистическия труд, работил е в Коми, но още има пари да взема”, каза премиерът, след като слезе от джипа, за да инспектира дясната тръба на тунел „Железница”.