Премиерът: Тази пандемия просто ни съсипа! /видео/

0
91
Снимки: фейсбук

Дотук за бизнеса сме дали 1 милиард лева, каза Борисов в Самоков

„Тая пандемия ни се струва от години. А е само от март. Просто ни съсипа. САЩ ги съсипа. В Европа – пълен локдаун. Хем не дава никакъв резултат за заболяването, хем – огромни щети“, каза премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в завод край Самоков за техника и автомобили, сред които военни машини, дори и линейки.

Дотук за бизнеса сме дали 1 милиард лева, каза Борисов. „Резултатът е много добър засега. Много предприятия работят добре, пазарът вече ги познава в света. Машините ни са добри. Всички заводи продължават да се разширяват и има инвестиции“, заяви премиерът.

Собственикът на компанията каза пред Борисов, че изнасят бронирани машини и за Германия. Заедно с премиера е и икономическият министър Лъчезар Борисов.

„Важно е да работят хората, да имат гаранция, че няма да ги уволняват. Всеки трябва да пробва да се възползва от мярката 60/40, която вече е станала и 80/20“,каза той и добави: „Важно е да работят хората, това им донася и психическо здраве, и пара. Не се чувстват застрашени, има гаранция, че няма да ги уволняват“.

Собственикът на предприятието поясни, че е доволен от мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса, защото така пазят работните места.

От завода показаха на Борисов колите, които в момента произвеждат за немския Бундесвер. Вече произвеждат първите 5, а остават още 5. Сред другите страни, за които изнасят продукция от компанията, са Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия. Последният им успех бил бронираните автомобили.

„Правителството ще осигури на нашите специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е „Самел-90″ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия“, написа във фейсбук премиерът.