Проверки за почтеност на служителите в КПКОНПИ и имотни декларации по електронна поща предвижда Цацаров

0
51
Сотир Цацаров, Емил Димитров и Симеон Найденов

Депутатите от ресорната комисия изслушаха двамата кандидати за шеф на „Антикорупция“

Сотир Цацаров и Симеон Найденов бяха изслушани днес от депутатите в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Двамата са кандидати за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество  /КПКОНПИ/.

Найденов благодари на всички, които са му гласували доверие. Той заяви, че концепцията му за работа на КПКОНПИ е много кратка и обясни, че най–важно е органът да спазва прозрачност и безпристрастност в работата си. По думите му е нужно кадровата компетентност на комисията да се увеличи и да се назначат нови кадри с по-адекватно заплащане.

„Антикорупционната култура на хората трябва да се засегне в училищата и в университетите“, заяви Найденов. „За мен е от важно значение осигуряването на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Това е важно и изискуемо условие за правилната работа на тази комисия“, каза още той.

Според него трябва да бъдат променени имотните декларации и обясни, че за него те са усложнени.

Кандидатурата за шеф на КПКОНПИ на Сотир Цацаров бе представена от депутата Емил Димитров от „Обединени патриоти“.

Цацаров също благодари за доверието, което е получил. Той обясни, че в неговата концепция има няколко стъпки за работа на КПКОНПИ.

„Нямам самочувствие обаче, че с избора ми комисията ще започне да работи от момента на моето избиране“, заяви настоящият главен прокурор. „Важното е, че има много положителни неща, които са направени до момента“, каза Цацаров. Според него задължително трябва да се доразвие доброто, случило се в комисията.

Според него не може да се търси и да се иска промяна в дейността на КПКОНПИ, без да се направи промяна в структурата на комисията. „Без решителни действия вътре в комисията не може да се очакват каквито и да е било резултати и затова предлагам членовете да имат конкретни задължения“, обясни той. По думите му трябва да се намали централизацията на председателя на КПКОНПИ. „Комисията е колективен орган и работата на членовете не трябва да бъде пренебрегвана“, обясни Сотир Цацаров.

„За мен е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата численост на администрацията по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време е факт, че броят ѝ е закрепен в поднормативен акт“, посочи още Цацаров. Той изтъкна, че предвижда преценка на натовареността на съответните отдели. „При всички случаи относно административната структура на комисията очевидно се налага предприемане на незабавни действия за създаването на нов проект за правилника ѝ, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, нов механизъм за проверка на почтеност на служителите, нови правомощия на инспектората“, изтъкна още Цацаров.

Той заяви, че е редно да има и ежедневен медиен мониторинг, защото от даден източник може да се получат много данни. Това, разбира се, ще наложи структурни промени, каза кандидатът.

Относно имотните декларации настоящият главен прокурор заяви, че всяка година включително и той е изправен пред въпросите защо дадено нещо се декларира и защо не. Затова неговата първостепенна задача ще бъде точно този въпрос.

Тук съм въвел две новости – първата е свързана с  указанията за попълване на декларациите. При следващото попълване на декларации ще бъдат въведени единни указания. Втората новост е свързана с електронната форма на декларацията, уточни той и допълни, че ще работи и за възможността за подаването им по електронна поща.

„Броят на служителите в дирекция „Противодействие на корупцията и конфликт на интереси“ трябва да бъде увеличен. Не предвиждам увеличението на щата на броя на служителите в КПКОНПИ. Важно за тази дирекция е създаването на териториални дирекции“, добави Цацаров.

Той каза още, че предвижда да продължи добрата работа между дирекцията и прокуратурата, както и ежедневен контрол на започнатите проверки за конфликт на интереси. „По отношение на незаконно придобитото имущество предвиждам възможността за електронен обмен на информация с прокуратурата“, уточни той.

„Последният раздел е свързан със сградния фонд. Дейността на комисията се осъществява в 5 сгради и това е пречка“, заключи той.

Сотир Цацаров допълни още, че КПКОНПИ не се нуждае от допълнителни правомощия.„Комисията трябва да бъде събудена, не защото тя е институция, която е неефективна, но в един момент остана без ръководство и е в административно замиране. Ще дам максимум да се опитам да я събудя. Мисля, че при потенциала, който има, комисията може да заработи ефективно“, заяви Цацаров.

Той смята, че има и натиск отвън КПКОНПИ да не засегне нечии интереси. „Всеки, чието имущество е запорирано, няма да бъде позитивно настроен към комисията“, каза номинираният кандидат. Според Сотир Цацаров същият кръг от хора атакува и прокуратурата.