Прокуратурата даде на съд Миню Стайков по второ дело

0
21
миню стайков
Миню Стайков с един от приятелите си - президента Георги Първанов.

То е за злоупотреба с европейски пари. Още 13-има се изправят пред Темида, 5-има от тях са от фонд „Земеделие“

Специализираната проуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от прокуратурата.

Един от участниците в престъпния сговор е обвинен и за извършване на незаконна банкова дейност (лихварство). Предоставял е кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева, в т.ч. на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.

Вчера от Комисията „Антикорупция“ съобщиха, че е запорирано имущество на Миню Стайков и девет свързани с него хора на стойност над 134 милиона лева. Бизнесменът е в ареста от миналото лято, когато бе задържан за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления.  Разследването се води общо срещу 8 души, свързани с „Винпром Карнобат“.