Прокуратурата иска доживотен затвор за Викторио, който застреля приятелката и детето си

0
10
прокуратурата
Снимка: архив

Ще протестира пред апелативния съд 20-годишната присъда

Прокуратурата ще продължи да настоява за най-тежкото наказание на Викторио Александров и ще внесе протест срещу присъдата му в Софийския апелативен съд. Това съобщи пресцентъра на държавното обвинение.

Днес Александров получи 20 години затвор за двойното убийство на приятелката си Дарина министерска и 1-годишната си дъщеря. Най-тежкото наказание за подобно престъпление е доживотен затвор без замяна. Подсъдимият се призна за виновен по всички обвинения.

Той бе предаден на съд с обвинителен акт на Софийската градска прокуратура за убийство на 23-годишна жена и на малолетно дете, както и за принуда чрез употреба на сила и заплашване.

28-годишният подсъдим работел като охранител в частна фирма. Мъжът имал издадено разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, притежавал пистолет м. „Smith&Wesson“, припомня прокуратурата.

Викторио живеел на семейни начала с Дарина в столичния квартал „Надежда“, с която имали дъщеря, на 1 г. Отношенията между двамата били обтегнати, поради което към октомври 2018 г. те били фактически разделени.

Около 14 ч на 29.10.2018 г. подсъдимият отишъл да види детето си. Между него и приятелката му възникнал конфликт. Той ударил жената с юмрук в главата и тялото, след което извадил оръжие, насочил го към нея и произвел два изстрела. Куршумите попаднали в областта на брадичката и шията, в резултат на което пострадалата паднала. Подсъдимият взел детето и напуснал апартамента. Отишъл с него до Северния парк, където изхвърлил мобилния си телефон. След това се придвижил към кв. „Илиенци“, където обядвал в заведение за обществено хранене. Впоследствие, след като спрял на автостоп лек автомобил, заедно с дъщеря си отишъл в жк „Хаджи Димитър“.

Няколко часа по-късно Викторио поръчал такси за жк „Надежда“, където принудил шофьора да му предаде мобилните си телефони. Накарал го да потегли първоначално в посока към автомагистрала „Люлин“, а след това и към с. Долни Богров. За целта подсъдимият употребил сила, като нанесъл на водача удар с пистолет в областта на тила. Заплашил го с думите: „Ако изпълняваш това, което ти казвам, ще живееш“. През цялото време държал дулото на оръжието опряно в шията на мъжа.

При пристигане в селото подсъдимият заедно с малолетното си дете се подслонили в тухлена постройка в близост до пътя.

Междувременно родителите на пострадалата Дарина посетили жилището, обитавано от дъщеря им. С помощта на ключар успели да влязат и открили безжизненото тяло на жената. По техен сигнал започнало издирване на Викторио и детето от органите на МВР. В резултат на действията им местонахождението им било установено.

При пристигането на полицейския екип мъжът и детето спели. Подсъдимият се събудил, а малко по-късно произвел изстрел срещу дъщеря си. Насочил оръжието и срещу себе си, опирайки пистолета до главата си. Заслепен от прожекторите на полицаите, Викторио натиснал спусъка и произвел изстрел, но отдръпвайки се инстинктивно, не успял да се простреля.