Прокуратурата поиска да се усили охраната на метрото

0
9
Снимка: фейсбук

Тя е сезирала МВР и общината

Върховна административна прокуратура (ВАП) е поискала да се усили охраната на метростанциите, за да не се допускат повече престъпления и закононарушения по подобие на спирането на тока на метростанцията на Софийския университет отпреди няколко дни.

ВАП е сезирал министъра на вътрешните работи и кмета на София да предприемат спешни действия в тази посока. Освен това министърът и кметът трябва да извършат спешна проверка защо е допуснат инцидентът на 20 юли, както и да докладват на прокуратурата.

Върховната административна прокуратура се е самосезирала за безпричинното спиране на електричеството в метрото и е образувала преписка. Инцидент би могъл да предизвика освен спирането на метрото, блокиране на пътници и мотриси в тунелите, но и други по-тежки последици, посочват от ВАП.

От прокуратурата припомнят, че с постановление на Министерския съвет „Метрополитен“ ЕАД – София е определен за стратегически обект, който се охранява по договор между Столичната община и СДВР от полицейска охрана.

За спирането на тока в метрото са повдигнати обвинения в хулиганство на трима души – бившия депутат Минчо Спасов, президентския експерт Еленко Божков и Светослав Трайков.

От СДВР бяха категорични, че разполагат с доказателства за саботажа в метрото и разпространиха и видеокадри от охранителните камери.