Протест пред Съдебната палата в Сливен

0
12
Снимка: Нова

Граждани искат да няма замяна на най-тежките присъди

Граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в Сливен. Те настояват да няма възможност за замяна на най-тежките присъди, като доживотната или възможност за намаляване на присъдите за тежки умишлени престъпления, съобщи Нова.

Хората се заканиха, че няма да допускат съдебни служители в сградата. Ще поискат и оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.  От полицията заявиха, че няма да допуснат протестиращите да направят жива верига пред вратите на Съдебната палата.

Tази седмица на първо четене в парламента беше прието съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления да отпадне с промени в НПК.

„Това вече не е протест, вече е гражданско неподчинение. Начинът, по който се проведе дебатът в парламента, е обиден за всеки един гражданин, да не говорим за почернените родители. Ние не сме съгласни с начина, по който се провеждат дебатите. Разграничаваме се от всички партии, разграничаваме се от предизборната кампания, която тече в момента и не искаме да се спекулира с нашата мъка и болка”, коментира Доника, която е една от организаторите на протеста.

Сред протестиращите са и роднини на зверски убитата в село Сотиря, Кристин. „Депутатите ме разочароваха с това, че не искаха да приемат на първо четене доживотната присъда без право на замяна. Трябва да се борим за нея докрай. Заставам като лице на тези протести и може би съм новата Жана д’Арк , която ще поведе българите. Наистина те трябва да ме чуят и да приемат този закон за доживотните присъди за тежките криминални престъпления. Не искам нищо повече”, каза бабата на загиналата Кристин от Сотиря.