Проф. Балтов: Все повече медици искат да се ваксинират

0
7
Проф. Асен Балтов Снимка: NOVA

Според директора на „Пирогов” хората трябва да се пазят много след първата доза

„Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред Нова тв..

По думите му в „Пирогов“ медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000. Според него е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно и че няма да бъдат чипирани.

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят“, поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем.

Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-и и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

„При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът е изтощен“, коментира Балтов. Професорът бе категоричен, че ваксините у нас се съхраняват правилно, а за разхлабване на мерките е рано да говорим.