Проф. Кантарджиев: Да не се предозират витамин Д и имуностимулантите

0
59
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: архив

България е на 21-о място по заболеваемост от коронавирус в ЕС и на 10-о по смъртност

Да не се предозира витамин Д и да не се използва голямо количество имуностимулантите. Правилно хранене, физическа активност, добри емоции, който не издържа, да не гледа телевизия, посъветва на брифинг на Националния оперативен щаб д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той многократно настоя да се носят маски и то правилно. По думите му антигенните тестове стават актуални за доказване на коронавируса.

България е на 21-о място в ЕС и на второ място на Балканите по заболеваемост от коронавируса. По смъртност сме съответно на 10-о и 4-о място.

Всички области у нас вече са в оранжево или червено, няма в зелено, стана ясно на брифинга.

Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти, но особено в активна възраст. С най-висок дял е смъртността във възрастта 70-79 години.

Тревожен е ръстът на приетите в болница, ежеседмично той нараства с 1/3. Над 2 хил. са медиците, заразени с COVID-19. 37% от тях са лекари, сестрите са 33%.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма, далеч сме от колективния имунитет, бесъобщено на брифинга. Броят на потвърдените случаи непрекъснато се увеличава – 120 на 100 хил. надхвърля заболеваемостта в последните 6 дни, а в последните 3 дни над 220 на 100 хил.