Проф. Кантарджиев: Не се целувайте и прегръщайте, когато се срещнете на улицата!

0
32
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: МС

В цяла Югоизточна Азия хората се покланят, когато се срещнат с близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата, съветва той

Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките, каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от „Фокус“.

„Хората се заблудиха и започнаха да се събират на големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите, обясни той.

„Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случая“, отбеляза той и продължи: „В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно“.

Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

„Като се срещнете на улицата, не се прегръщайте и целувайте. Много са ми смешни някои, като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства уважение, че се срещнал с близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите. Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски“, призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.