Пуснаха 8 нови станции на метрото, 60 хил. души дневно ще вози третият лъч /видео/

0
53
Легендарният Димитър Пенев подари тениска на Фандъкова. Снимка: 24 часа

След 14 днес линията е отворена, а пътуването – безплатно

От днес софийското метро се разширява с още 8 станции. Те са част от новата трета линия и са по трасето от бул. “Вл. Вазов” до “Красно село”. В края на годината или най-късно в началото на 2021 г. ще бъдат пуснати още 4 станции на третата линия – от “Красно село” до околовръстния път при “Овча купел” и “Горна баня”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

С министъра на транспорта Росен Желязков, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и шефа на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев тя откри новата метролиния.

“Благодаря на софиянци за търпението и разбирането. Новите станции ще позволят на жителите на квартали като “Красно село”, “Хаджи Димитър” и “Сухата река” да пътуват с най-бързия, удобен и екологичен градски транспорт. По новите станции на ден се очаква да пътуват 60 000 души. Много хора ще слязат от колите си, а това ще направи въздуха в града по-чист”, каза още Фандъкова.

Днес е важен ден за София, защото се реализира план, заложен преди 48 години – изграждане на софийското метро с три линии. Метромрежата на София е 48,2 км, а само преди десетина години беше 9,6 км. Започнахме от 70 хил. пътника на ден, а от днес вече 400 хил. души ще могат да пътуват с метрото всеки ден, отбеляза Фандъкова.

Тя благодари на инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“, за огромните усилия, труд и упоритост пред трудностите, и на всички строители, проектанти, надзорници, инженери, които 4 години работиха по този участък.

Днес след 14 ч линията ще е отворена за движение и по традиция пътуването ще е безплатно.