Путин награди с орден обвинения за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов

0
60
Владимир Путин

По-рано днес Цацаров поиска проверка на съдия, който пуснал Малинов да пътува в чужбина в разрез със закона

Председателят на българското Национално движение „Русофили“ и обвиняем за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е бил награден с орден „Дружба“ от руския президент Владимир Путин.

Днес в Москва се е състояла официална церемония по награждаването, отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите, предаде БТА. Поводът е бил отбелязваният в Русия на 4 ноември Ден на народното единство.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на Висшия съдебен съвет съдията от спецсъда Андон Миталов. Причината – той пуснал Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Николай Малинов е с  гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Председателят на Национално движение „Русофили“ е обвинен в шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС.