Пътуваме до Кипър само с отрицателен PCR тест

0
6
Снимка: архив

Изследването трябва да е до 72 часа преди полета

От днес всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Правителството в Никозия включи страната ни в групата на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията.

Решението за прехвърляне на България в група Б на по-рисковите държави от досегашната по-безопасна група А бе обявено от Министерството на здравеопазването като „предпазна мярка” срещу вноса и разпространението на вируса на острова. Прекатегоризацията бе направена заради нарасналия риск в страната ни и след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. Досега са потвърдени три такива случая.

Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова, подчерта за БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Пътници от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.