Радев е слон в стъкларски магазин и затова системата ще го сдъвче и изплюе

0
478
Румен Радев

Да даде мандат на Борисов да състави правителство ще е тежко унижение

Петър Николов в интервю за „Гласове“

Румен Радев е най-слабият президент, който България е имала, откакто тази институция съществува. Просто тоталната му липса на политически опит и на историческа и институционална култура всеки път му изиграват лоша шега. Защото институциите на една държава се изграждат дълго и трудно, тухла по тухла, като всяко поколение лидери оставя своя отпечатък върху нея.

Президентската институция в България е изградена от трима изключителни държавници – Желев, Стоянов и Първанов, и те са създали правилата, които един държавен глава трябва да следва. От него се иска да е обединител на нацията. Да пази балансите между партиите и обществените настроения, да търси съгласие и консенсус, да не излиза от тази роля за нищо на света. Росен Плевнелиев не успя да отговори на тези изисквания, но някак мина между капките. Радев обаче директно тръгна да руши цялата постройка.

Той е слон в стъкларски магазин и затова системата ще го сдъвче и изплюе. Капанът, който ще щракне за него веднага след вота, ще е свързан с очевидното му нежелание да признае изборите за честни. Нямам съмнение, че той ще излезе и в характерния си намусен стил ще избълва няколко клишета по този въпрос.

И изведнъж ще се изправи пред дилемата какво следва. Ще изпълни ли конституционните си задължения да даде мандат на Борисов да състави правителство? Което ще обезцени напълно цялата му политическа реторика и ще се превърне в тежко поражение в навечерието на собствените му президентски избори, да не говорим, че в личен план ще е и тежко унижение… Или ще вкара страната в тотална политическа криза, нарушавайки конституцията?

Каквото и да направи, неумението му да управлява кризи и да изгражда консенсуси, ще му струва следващия мандат.

/Петър Николов е доктор по история и доцент по политология, автор на седем книги по средновековна история и политическа философия. От 2017 г. е заместник-министър на образованието в третото правителство на Бойко Борисов от квотата на Обединени патриоти./