Радев се ослушва за датата на изборите

0
147
Снимка: 24 часа

Здравните власти му обясниха, че никой на света не може да даде прогноза как ще се развие епидемията

Президентът Румен Радев не потвърди днес, че ще насрочи парламентарните избори на 28 март, както обяви наскоро. Това стана ясно след консултациите му с представителите на здравните власти у нас и с водещи експерти.

Радев поиска да му кажат каква ще е епидемиологичната ситуация в края на март, но му обясниха, че никой по света не може да каже как ще се развие заразата.

Масовата ваксинация изобщо няма да е приключила към 28 март. Радев попита по колко българи на ден можем да ваксинираме при пълна мобилизация на здравната система, а министър Ангелов му разясни, че при наличие на заявените доставки от ваксини само джипитата ще могат да ваксинират по 135 000 българи на ден. Всеки личен лекар от общо 4500 може да постави ваксината на около 30 пациенти, разясни проф. Ангелов, като допълни, че отделно от това има готовност за разкриване на 45 мобилни пункта от РЗИ-та. Няма да спира и ваксинацията в лечебните заведения.

До началото на февруари ще бъдат ваксинирани около 50 хил. българи с получените и планирани за доставка около 100 000 дози, разясниха от здравния щаб на президента с уговорката, че това е по предварителен график. Договорените дози пък от третата ваксина, която още няма разрешение, са няколко милиона, отговориха на въпросите на Радев здравните власти.

Националният ваксинационен щаб изпълнява изключително добре задачите си, отчете и ръководителят му проф. Красимир Гигов по време на консултации при президента. В момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани. Очакваме още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне. Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март, прогнозира проф. Гигов.

Костадин Ангелов обаче не се ангажира с точна прогноза за броя на болните и ваксинираните към март, тъй като има много неизвестни, свързани с доставките на ваксини и с епидемичната ситуация в страната към момента на вота. Непрекъснато се променят и датите на доставките, както днес е станало ясно, че се отлага с една седмица, за 12 януари, разрешението на ЕК за втората договорена ваксина в страните от ЕС.

Не е ясно още и дали ще се запази тенденцията за намаляване на заболелите, очаква се и увеличение на заразените след изминалите новогодишни празници. „Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март. Всички здравни власти се готвим да проведем изборите на тази дата. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация – как гласуват българските граждани безопасно и тези, които са под карантина“, каза министърът.

За гласуването на лицата под карантина се разглеждат различни варианти, мисли се и какви промени да бъдат направени, така че да не се нарушава законът. Костадин Ангелов посочи, че в Румъния са обикаляли с мобилни урни по домовете.

„Има различни варианти и като организиране на самостоятелни секции за преболедували, и като временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат да осъществят правото си на глас, има и варианти за гласуване по списъци на карантинираните лица“, загатна и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но отново с уговорката, че не е ясна каква ще е ситуацията със заболяемостта към момента на изборите.

„Но във всички случаи ще се намери начин те да упражнят правото си на глас, за да не се пречи на демократичното провеждане на изборите“, добави той.

Според Кунчев по-притеснителни са двата нови щама. Той добави, че в секциите ще се спазват обичайните противоепидемични мерки – носене на маски, дезинфекция, недопускане на много хора в затворено помещение.

Почерпили сме опита на други държави, но пречупен през националните потребности, обясни министърът.

По време на срещата Радев обаче продължи да настоява за конкретика. Той призова здравните власти да оставят назад всички политически аспекти, за да може да се изяснят медицинските. Радев поиска здравните власти да кажат как ще се развие епидемията по месеци, как ще повлияе ваксинирането, мерките за защита и свободата, която хората ще имат по време на изборите.

Едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред, категоричен бе министър Ангелов. И обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо.