Разкриват близо 2000 нови места в детските градини в София до края на годината

0
13
Снимка: архив

Те ще бъдат както в обновени, таки и в новопостроени сгради

Близо 2000 нови места ще бъдат разкрити в детските градини в София до края на годината. Те ще бъдат в обновените и новопостроените сгради. От тях ще могат да се възползват част от над шестте хиляди деца, които не бяха приети след четирите класирания тази година, предаде NOVA.

Част от новите места ще бъдат в една от най-старите детски градини в София – „Жасминов парк” . Тя се намира в „Подуяне“. Тук, освен че се обновява старата сграда, се строи и нов корпус.

След ремонта ще могат да бъдат приети близо 60 деца повече в сравнение с миналата година. А старата детска градина вече придобива нов облик.

„Мисля , че е най-старата. Пусната е в употреба на 31 януари 1945 година. Имало е само 4 групи. Децата са спали на специални тераси. След това тук се е изградил филиал, който ние съборихме и правим тази красота и групите от 6 ще станат 8. Ще бъдат една яслена и 7 градински групи”, казва директорът Мария Христова.

В момента Столична община изгражда 13 обекта. 9 от тях ще са готови до края на годината. Тогава ще бъдат обявени около 1750 свободни места за децата.

„Отделно на 29 август в първото есенно класиране ще освободим около 3000 места за класиране в цяла София. Така че насърчаваме родителите да кандидатстват”, каза Тодор Чобанов – зам.-кмет на София.

Междувременно се търсят и други варианти.

„Имаме безпрецедентна помощ по своите мащаби от правителството, 65 млн. лв. общо. Те ще се използват за подготвените в момента 16 нови проекта, които са в различна степен на готовност. Имаме и такива с разрешение за строеж, включително и за отчуждаване на терени в най-проблемните места – „Манастирски ливади” и „Кръстова вада”.