Рекорден скок на цените на петрола

0
41
Снимка: Pixabay

Тръмп разрешил да се използва резервът на САЩ, за да се успокои пазарът

Цените на петрола отбелязаха най-големия скок в историята си от 60 до почти 72 долара за барел, след като вчерашната атака срещу две съоръжения в Саудитска Арабия свиха с 5% глобалното производство. Подобно повишаване на фючърсите за сорта брент – с почти 12 долара – за по-малко от ден, в секундите след отварянето на пазара в Лондон не е имало, откакто те се използват.

Вчера Саудитска Арабия обяви, че ще свие производството с 5.7 млн. барела дневно (почти половината) заради атака, за която поеха отговорност шиитските бунтовници хути. „Блумбърг“ нарича случващото се най-лошото смущение за петролните доставки в историята – по-голямо от това при Иранската революция през 1979 г. или при инвазията на Саддам Хюсеин срещу Кувейт, заличило доставки от нападнатата държава и от Ирак, пише „Дневник“.

Макар Саудитска Арабия да обяви, че бързо ще възстанови част от подаването, данните от различни източници в „Ройтерс“ за това колко ще продължи сривът се разминават – от няколко дни до седмица. Данни на „Уолстрийт джърнъл“ сочат, че близо една трета от срива в добива (т.е. около 1.9 млн. барела) може да бъдат възстановени още тази вечер.

Междувременно Тръмп написа в „Туитър“, че САЩ имат „причини да вярват“, че знаят кой е виновникът, но ще изчакат да чуят саудитската оценка и „при какви условия продължаваме“. Той междувременно заяви, че е разрешил петрол от стратегическия резерв на САЩ да бъде използван, „ако е необходимо“, за да запълни дупката в предлагането, причинена от атаката. „МНОГО ПЕТРОЛ“, написа той в „Туитър“.