Рекорд! За 2 г. банките продали над 3 млрд. лв. лоши кредити на колекторски фирми

0
31
Снимка: Дневник

Просрочените кредити у нас са над 8% при средни нива в ЕС от 3.1%, сочат данните на Асоциацията на потребителите 

През последните две години банките в България продадоха над 3 млрд. лв. лоши кредити на колекторски фирми, съобщи Асоциацията за защита на потребителите, цитирана от „Дневник“. Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изĸyпyвaни няĸoгa в бaнĸoвия ceĸтop в cтpaнaтa, твърдят те.

Πaĸeтите вĸлючвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecĸи лицa, мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия и ĸopпopaтивни ĸлиeнти. Просрочените кредити у нас са над 8% при средни нива в ЕС от 3.1%, сочат данните на асоциацията. Като цяло необслужваните заеми в България са над 6.5 млрд. лв.

Асоциацията е на мнение, че продажбата на лоши кредити на колекторските фирми е лоша практика заради случаи на злоупотреба с лични данни, телефонен тормоз, заплахи и дори посещения на място. От Асоциацията за защита на потребителите очакват пазарът на потребителското кредитиране да продължи да расте и през 2020 г., движен от ръста на потреблението. В резултат на това очакват, че подобни случаи ще се увеличават. Асоциацията настоява дейността на агенциите за вземания да се регулира със закон.

Според самите колекторски агенции профилът на средния длъжник е трийсетгодишен човек с работа и стабилни доходи, а причина за финансовите му затруднения е спонтанността при покупките, често на луксозни стоки, и неумението да си прави сметката. Те отчитат цялостен спад в задлъжнялостта на населението благодарение на устойчивото подобряване на макроикономическата среда, увеличена платежоспособност на потебителите, по-сигурни доходи и подобрение на финансовата култура.

Асоциацията е започнала през септември кампания „Мисия платено“. Оттогава публикуваният онлайн „Наръчник за управление на дългове“ е изтеглен десетки хиляди пъти.