Родителите в неплатен отпуск от днес вече могат да кандидатстват за еднократната помощ от 375 лв.

0
14
Снимка: Списание Родител

Това става към Агенцията за социално подпомагане

От днес родителите на деца до 12 години, които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще могат да кандидатстват, за да получат еднократна помощ в размер на 375 лв.

Кандидатстването ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ.

За получаването на помощта има доходен критерий, като месечният доход на член от семейството не трябва да е по-висок от размера на минималната работна заплата – 610 лв. За самотен родител с едно дете например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1220 лв.

Важни условия са родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, да не получават помощи по Закона за социалното подпомагане, да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск. Задължително е децата им да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г. , както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

За целта ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.