„Ройтерс“: Кристалина Георгиева е новият управляващ директор на Международния валутен фонд

0
2711
Кристалина Георгиева

Убеди УС на фонда, че е лидерът, от когото институцията се нуждае, коментира авторитетната информационна агенция

Новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) е Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс. За пръв път МВФ ще се ръководи от представител на развиващата се икономика и втората жена, след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември, след като бе за президент на Европейската централна банка.

Днешната процедура на практика е формална. Управителният съвет на МВФ ще одобри Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, за управляващ директор на фонда. На изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста, твърди „Ройтерс“.

Големият плюс за българската е, че от самото начало е подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, освен това нейната кандидатура бе издигната и от Европейския съюз и има негласното одобрение на САЩ, уточнява „Ройтерс“.

Кристалина Георгиева беше избрана през август за кандидат на ЕС, като получи подкрепата на 56% от гласовете на страните членки в надпревара с бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум. Впоследствие и други страни от ЕС застанаха зад нея. „Тя убеди съвета, че е лидерът, от когото тази институция се нуждае, както и че е силен привърженик на мултилатералната система“, разказва източникът на „Ройтерс“, пожелал анонимност, тъй като обсъждането на кандидатурата не е публично.

66-годишната Кристалина Георгиева е привърженик на десноцентристка политика, израснала е в България по време на комунизма, но в момента има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени, посочва качествата на българката „Ройтерс“. Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия – основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от многостранните споразумения и нарастващите рискове за развиващите се пазари като Аржентина, която миналата година получиха спасителен кредит в размер на 57 милиарда долара, най-големият досега отпускан от МВФ.

Скот Морис от Центъра за глобално развитие, казва за „Ройтерс“, че в Световната банка Георгиева бързо е успяла да прокара промени и да постигне консенсус за увеличаване на капитала на институцията с 13 млрд. долара и да започне реформа, според която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите развиващи се държави към бедните страни, които наистина се нуждаят от финансова и експертна помощ.

„Тя успя да събере група от много разнообразни участници и това е нейната сила. Но не е съвсем ясно как ще управлява в оперативен план работата на фонда, в който понякога има доста критични моменти. Засега е трудно да предвидим как ще реагира на такива кризи“, допълва той.

Морис, който е бивш служител във финансовото министерство на САЩ, припомня, че Георгиева вероятно ще следва модела на Кристин Лагард, която е действала не като представител на ЕС, а като защитник на интересите на институцията и на отделните държави.

Едно важно решение в полза на Кристалина Георгиева, а и сериозен аргумент, че тя ще бъде избрана на високия пост, е решението на борда на МВФ от 6 септември да отмени ограниченията за възрастта на бъдещия управляващ директор. Според тях шефът на МВФ не може да бъде назначен, ако е на 65 години или по-възрастен. Нека припомним, че Кристалина Георгиева навърши 66 години на 13 август.