Росен Желязков: Имаме нужда от нов Закон за движението по пътищата

0
17
министър
Росен Желязков

Правейки ново законодателство, трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение, коментира вътрешният министър Младен Маринов

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че има нужда от нов Закон за движение по пътищата. Той говори по темата на кръгла маса в НДК за пътния травматизъм. На събитието присъства ръководството на МВР и на институции, имащи отговорност към движението по пътищата.

По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане. Министърът отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.

Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. „Правейки ново законодателство, трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение“, допълни той.

Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка. „Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите“, коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото. Според министър Маринов българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол, мотивацията за спазване на закона намалява.